Sådan gik julefrokosten!

Jeres mening.. Børn i en sen alder?

10833863_776686865738351_1081102326_n

Hvordan er det at være ung mor?
Jeg er rigtig glad for at jeg som 22 årig kan kalde mig selv for mor, jeg har nemlig altid gerne ville have barn/børn inden jeg blev 25, og bum – det skete. Men okay, ung og ung – jeg synes ikke at det at få børn i en aller af 22 er for tidligt, men det er der jo mange i dagens danmark der synes. Jeg følte mig klar, og derfor valgte jeg at beholde Villian og det er den BEDSTE beslutning jeg nogensinde har taget.

Hvad med uddannelse? 
Jeg synes simpelthen at det er en skam at folk har fået den opfattelse af, at bare fordi man er blevet mor, kan man ikke få sig en god uddannelse. Jeg tror faktisk godt det kunne være en fordel og ikke en ulempe, da man under sin barsel virkelig har tid til at finde ud af hvad man vil med sit liv. Jeg har kun enkeltfag – ingen speciel uddannelse, og ved i hvad? Bare fordi man ikke har en uddannelse er det ikke ens betydning med at man er et dårligt eller dumt menneske. Jeg har altid haft arbejde, faktisk siden jeg var 13 og har tjent mine EGNE penge. Jeg har hverken gæld eller noget der ligner. Jeg bruger mine penge fornuftigt og har aldrig manglet noget. Inden jeg fik Villian ville jeg gerne være pædagog og jeg var faktisk også igang med at læse til det(men så blev jeg gravid). Efter jeg har fået Villian, har jeg fundet ud af at det er slet ikke det jeg vil. Tænk hvis jeg havde brugt så mange år på at læse til noget, som egentlig ikke var noget jeg ville alligevel? Folk går så meget op i uddannelse, i de fleste tilfælde fordi de føler sig tvunget til det. Man bliver set ned på hvis man ikke har en uddannelse, så derfor vælger de fleste folk at melde sig ind på en uddannelse direkte efter deres gymnasiale uddannelse og finder derefter ud af at det var egentlig ikke det de ville alligevel. Jeg er glad for at jeg ENDELIG har fundet ud af hvad jeg vil, og jeg er glad for at jeg ikke har spildt så mange år af mit liv på at læse og derefter finde ud af, at det egentlig ikke er det jeg vil. WOW, ingen penge i så mange år(SU), og derefter stadig ingen penge, fordi man skal læse til noget andet(SU IGEN).

Får folk børn i en alt for sen alder?
“De fleste kvinder i dag får deres første barn, når de er 29 år. Det er den højeste gennemsnitsalder for førstegangsfødende nogensinde” Er det ikke vildt? 29? Før i tiden fik de fleste kvinder børn i alderen 19-22 år, og det er faktisk også der at kroppen er bygget til at føde, det er de bedste “fødeår”. Der er så mange som udskyder det at få børn på grund af uddannelser. Jeg synes det er en skam at der er SÅ mange som gør det. Man skal selvfølgelig ikke få børn bare for at få børn, man skal gøre det når man føler sig klar og når man har fundet den rette til at få børn med. Det jeg vil frem til er at JEG synes at kvinder får børn alt alt for sent nu til dags. Jeg kender et par stykker der først har fået deres første barn i en alder af 35, og barn nummer to når de er over de 40 – og det synes jeg er virkelig er sent. Derudover er det jo også sværere at få børn når man kommer op over de 30, og det betyder mindre dannelse. Hvad er uddannelse uden dannelse?
For et stykke tid siden snakkede jeg med en fyr som var 48 og hans kæreste var 45, de var igang med at få deres første barn – jeg gav min mening til kende, og det brød han sig bestemt ikke om. Men hey, du spurgte om min mening – skulle jeg havde løjet? Jeg stemmer for at man burde få børn tidligere end de 29, i hvert fald som førstegangsfødende!
Hvad synes i?

JEG ELSKER AT VÆRE UNG MOR! 

10836270_776686072405097_1719361390_n 10841578_776152962458408_1774011931_n 10850914_776686069071764_179246956_n 10859360_776686065738431_1354551743_nkh

   

35 kommentarer

 • Jeg blev mor for 7 måneder siden, i en alder af 20 år. Jeg blev student i sommers (Resten kan læses på min blog), og det er nok noget af det bedste jeg kunne have gjort!

  Jeg havde dog slet ingen plan om at blive mor! Jeg har altid søgt efter karriere livet, men da jeg blev gravid, kunne jeg bare mærke at det var det rigtige!

  Som dig, har det også ændret min vej til uddannelse! Jeg troede jeg skulle læse en HA – Økonomi på gymnasiet fordi at det var praktisk og et godt arbejde. Efter jeg fik Jonas, fandt jeg ud af, at det slet slet ikke var det jeg havde lyst til! Så nu starter jeg min egen virksomhed, og tager en uddannelse som e-designer. Jeg fandt ud af at jeg skulle gøre hvad jeg har lyst til! Det tror jeg aldrig jeg havde sprunget ud i, hvis ikke jeg havde fået Jonas!

  Jeg tror det er svært for mødre der er oppe i årene. De fleste har fået sat deres liv sammen i et skema, og bruger penge og tid på nogle ting, som de bliver nød til at give afkald på når bebs kommer. Det kan være rigtig svært for nogle. De unge har endnu tid til at sætte deres liv sammen, og her bliver børn “flettet” mere naturligt ind.. Det er ihvertfald sådan som jeg har oplevet det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Hej Anna!
  Jeg er enig med dig, langt hen af vejen. Dog synes jeg stadig det er fornuftigt, at tage en uddannelse inden man vælger at få børn, netop fordi nogle ikke kan finde overskud til det senere hen 🙂

  – Jeg selv er gået fra 9. klasse, direkte til gymnasiet og nu går jeg på pædagoguddannelsen. Når jeg er færdig om lidt over 3 år, er jeg 22,5 år, og kan principielt stadig få mit første barn mens jeg er 22.
  Manden er fundet for længst, men vi er enige om, at det er det fornuftige valg, fordi jeg så har et år (barsel), efter min uddannelse, hvor jeg kan søge diverse jobs, skabe ro og overblik over mit lidt mm.

  Det var bare lige mit lille, korte svar på, det at være ung mor 🙂

  Held og lykke fremover!

  Mvh Signe

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Jeg synes ikke man skal tænke på alderen, men hvornår man er klar og hvornår det passer ind med børn. Jeg er selv 29 og får ikke barn får om ihvertfald 2 år. Og så synes jeg det er så træls at få at vide om man ikke har børn og hvorfor man så ikke har det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Det er er emne som efter min mening er så personlig at det ikke kan diskuteres !
  Der er så mange ting der spiller ind når vi taler graviditet, for det første skal der to personer til det, og nogle har ikke let ved at få børn .. Nogle er først psykisk klar til det når de er 35 ..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie

  Hej Anna – vil lige fortælle min historie 🙂 jeg fik mon 1. Søn som 22 årige – helt planlagt .. Jeg har aldrig fortrudt at blive “ung mor “-. Desvære ville kroppen / naturen ikke være med til at jeg gennemførte en graviditet igen blev 29 og fik endnu en søn ..denne tid var fuldstændig lige så fantastisk som 1.gang ..i 2009 får jeg efter møg og besvær mit 3 barn . Endnu en skøn dreng .jeg har på den måde prøver at have børn på forskellige stadier i mit liv – og intet tidspunkt har været bedre end andre .- tværtimod har eg lært meget igennem livet og igennem mine børn . Så jeg tror ikke at det er alderen som tal der betyder så meget – mere om man som du og jeg er klar og har lysten, kærligheden og tiden … P.s kan fortælle dig at jeg nu skal føde en lille pige om 7 uger – er 42 og igang med min 2 . Uddannelse – min mand og børn og jeg selv glæder os ubeskriveligt meget – selv om jeg sikkert går med rolatorer til hendes bryllup engang

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine eriksen

  Jeg er til dels enig i at man bør få børn tidligere end man gør. Men det handler også meget om hvad man kan tilbyde barnet, når man får det. Som du selv skriver, skal man selvfølgelig være klar og have fundet den rette. Har man ingen af delene, men man i en alder af 35 stadig synes man har noget at tilbyde et barn, kan jeg intet galt se i det. Vi lever længere og passer man på sig selv, så har ældre kvinder også andre ting at give et barn rent opdragelsesmæssigt.
  Jeg er selv 31 år og har ingen børn. Det har bare ikke passet. Min far var 27 år da han fik mig. Og 56 år da han fik sit sidste barn. Dvs. jeg har en søster på 2 år. Vores far døde for tre uger siden. (Ikke at det skal handle om min fars død). Men tænk at min søster aldrig lærer sin far at kende. Jeg har i det mindste haft ham i 31 år!! Jeg synes, at man er for gammel, hvis man er over 40. Men hey – kan man, så skal man. Men så skylder man fandme også barnet at passe på sig selv både fysisk og mentalt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Min far er 60 og jeg er selv 13.. Jeg kan godt mærke på den måde han taler til min lille-søster og mig på at han er ældre.. Han har ihvertfald ikke overskud til min søster og mig.. Eller det føles det ikke som om. Men man lærer at leve med det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Morjanne

  Jeg fik min 1. Da jeg var 22 . Det er nu snart 16 år siden . Fik nr 2 da jeg var 25 . Fik uddanelse og blev enlig mor da jeg fødte pippi . ( nr 2 )
  Jeg gir dig ret i det er skønt at få dem tidlig . Og begge mine børn elsker at ha en ung mor . Der forstår at byture osv er vigtig . Mine veninder mente det var tidligt – nu har de selv fået for et år siden alle 3 . Og de er drøm misundelig over at jeg har store børn og min 2. Ungdom . Hilsen en super stolt glad og ung mor på 38 .

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Hej Anna.
  Jeg er enig med dig og så er jeg også uenig med dig 🙂
  Jeg er en af dem som har fået børn i en “sen alder”. Jeg er 34 og har fået to børn; den ene er 20 mdr og den anden 4 mdr. Mit valg har ikke været grundet uddannelse, men at jeg ville møde den rette. Dette gjorde jeg først da jeg var 30. Min mand er ældre end jeg, men det er en helt anden historie 😉
  Der kan være mange grunde til hvorfor mennesker først får børn i en sen alder og der er fordele og ulemper ved ung alder og sen alder. Det er også super fint at du givet din mening til kende til det ældre par, men du skriver ikke grunden til HVORFOR de først er begyndt på det nu. Der kan jo være en god og rationel forklaring på det.
  Der er rigtig mange som også får hjælp til at få børn, da de ikke selv kan. Faktisk er det efterhånden en ret stor procentdel som får hjælp. Det kan være manglende fertilitet hos en af parterne eller det kan være at man er så fokuseret på det at kroppen stritter imod. Man har hørt om flere par som får hjælp til at få et barn og ganske kort efter bliver de naturlig gravide, fordi kroppen slapper af. Ganske tankevækkende også.
  Hvis jeg ikke havde alderen imod mig, så var jeg en af dem som mere end gerne donerede mine æg til andre, som havde behov for det. Jeg skal nemlig ikke have flere børn.
  Rigtig mange fravælger også børn fordi de hellere vil være karriere mennesker eller fordi børn simpelthen ikke siger dem noget og fred være med dem 🙂
  Men en super god debat du sætter igang 🙂

  Kærlig hilsen Heidi

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • B. B.

   Flot og godt skrevet Heidi. Jeg ville gerne have haft et æg fra dig da jeg har brug for det ;’)

   I DK må man donere æg til og med 35 år.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia

  Jeg synes at det er et rigtig interessant emne, da folk er så forskellige.
  Jeg mener ligesom dig søde Anna
  1: at 22 år er passende til at få sit første barn.
  Og 2: at kvinder begynder at få børn for sent.
  Men jeg mener dog ikke at man behøver at få sit første barn inden man fylder de 29-30 år. Men man skal så bare også være forberedt på at det kan blive en vær proces og at man ikke kommer til at få et fodboldhold.
  Jeg mener desuden heller ikke at man bør få børn efter man er fyldt 40 (for nogle af forældrenes vedkommende). Jeg siger altid: “Prøv at tænk 10, 15 eller 20 år frem i tiden? Hvor gammel er du så?” Og på den måde synes jeg bare at det er synd for børnene, at de ikke skal have deres forældre særlig længe (da jeg personligt ikke ville være min mor foruden overhovedet!).
  Men alt dette kan jeg jo sagtens sige, da jeg er en lille pige på 20 år uden børn 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  hej Anna 🙂

  Jeg er fuldstændig enig med dig 100 procent. Mig og min kæreste føler os klar og har gjort det i mange år så derfor har vi valgt at prøve at få vores første barn ❤️
  Men jeg står også i en situation der gør at det bare skal være nu og jeg er 22 år selv, men det er fordi jeg lider af pco som gør det svære for mig at blive gravid og derfor skal have hjælp til at kumme få det befrugtet 🙂
  Men de har også sagt til mig at det er den bedste alder jeg har og at hvis jeg venter længere eller bliver ældre gør det kun at blive gravid meget svære for mig 🙂 så ja jeg vil kun sige du har ret ❤️ glædelig jul ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • mallemor

  Nyder at følge din blog! 😀
  Nå men jeg er 26, har to børn på hhv. 7 & 3. Og jeg eeelsker at være ung mor, er færdig med min anden uddannelse til sommer. Og er faktisk lidt trist overat være færdig. Det har været fedt at læse mens ungerne har været små,.
  Jeg fik min søn tre uger inden jeg blev 19, og mistede enormt mange veninder. Men det har været det heke værd! Det var ikke planlagt, men vi valgte at hvis vi kunne have det ajovvt i sengen, måtte vi også kunne tage det der kunne ske. Men tiden var op af bakke! Noget af vorea bagland, syntes vi var
  For unge, også var det lige der hvor de unge mødre kom frem i fjernsynett!
  Og det må jeg indrømme, ha
  R været det sværeste, at blive sammenlignet, de fleste generaliserede. Og puuha! Blev så træt!
  Men nyd det, uddannelse skal nok komme, når man er klar! Og uddannelse betyder sgu ikk nødvendigvis at du er en bedre mor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  Du har SÅ meget ret!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Min mand og jeg har fået begge vores børn under studie. Og det har været fantastisk fleksibelt. Og vi har så meget tid til at være en familie. Hvad skulle ulemperne ved at få børn under studie være? Nu er jeg 24 og har to skønne store børn og et job jeg elsker. Jeg ville bare sige, at børn og studie er en fantastisk kombi 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sabine quvang

  I øvrigt er der større risiko for at få børn med skader når man bliver gravid sent og abortrisikoen er meget større

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • nanna

  Du har fuldstændig ret anna. Min mor fik mig da hun var 22 år har simpelthen elsket at vokse op med en ung mor og far. Som stadig er med på beatet . Og som kan sætte sig ind i ungdommen nu til dags. Derudover er jeg lykkelig ved tanken om at jeg forhåbentlig har mine forældre mange år endnu. Hvilke jeg ikke ville have haft hvis mine forældre var gamle da de fik mig. Så ville jeg komme til at stå alene i en meget tidlig alder. Hvilket på ingen måde må være ønsketænkning. .. jeg fik selv mut første barn som 23 åri årig og fortryder det ikke et sekund.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Først vil jeg sige, at det er et super godt indlæg du har skrevet.
  Jeg er selv 22 år og kom ikke ind på den uddannelse jeg gerne ville i år, så jeg begynder først næste år.
  Jeg har fundet manden i mit liv, vi er flyttet sammen og har det godt, men vi arbejder begge to i to forretninger og er ikke begyndt på vores uddannelser, så vi har valgt at få børn når uddannelsen først er på plads, da det både er tidskrævende at have børn (det ved du alt om), dyrt, opslidende når man ikke er i gang med uddannelse og stressende (synes jeg når underboens barn græder flere gange om dagen og kan også høre det om natten). Ikke nok med det, så synes jeg at utrolig mange på 22 år, som slet ikke er klar til det og det ville være ærgerligt ikke at have de rigtige redskaber, når man får børn. Jeg har selv følt mig meget svigtet i teenage -alderen og op efter, og jeg vil bestemt ikke udsætte mine børn for det, derfor skal man helst vente til man er ældre->mere erfaren, og kunne give alt hvad man har til børnene!
  Det er bare min mening:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Enig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Hvor mange af jer unge mødre har alle sine børn med den samme mand ? Og stadig holder sammen med ham.

  Og hvor mange bliver enlige mødre ?

  Og hvor mange er efter 10-15 stadig sammen med den samme mand ?

  Min pointe er: lær din kæreste/mand/kone godt at kende inden du får barn/børn. Det er ikke lykken bare at få barn som ung og så blive enlig. Det er en nederlag at ende som enlig/skilsmisse familie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annadue

   Jeg kender et par (nævner ingen navne) som havde været sammen i ti år, de fik deres første barn da hun var 30 han var 33, de gik fra hinanden et år efter. Så mht er alderen ligegyldig. Men det jeg mener er at det er en skam vi får børn så sent! Selvfølgelig skal man ikke bare få børn med hvem som helst og man skal efter min mening også have styr på økonomien 🙂 Men synes ikke det er synd for barnet hvis moderen er over 40, i hvert fald som førstegangsfødende 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • mallemor

   Jeg er 26, har mine to børn på 7 & 3 med den samme mand, vi har været sammen i 11 år, sååå…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Min mand og jeg har sammen 2 børn. Vi har kendt hinanden i 10 år, (ja ok, vi har så stadig 5 år til at gå fra hinanden ;O) ), været gift i 6,5 år. Jeg var 22 år da jeg fik vores første og 24 med nr. 2.
   Man skal Passe på med at generalisere. Jeg tror der er mere fokus på “unge” forældre der går fra hinanden pga programmet (de unge mødre).
   Det skulle da heller ikke undre mig at man ville kunne lave selv samme program, men hvor deltagerne skulle være over 30. Og man ville se mange af de samme fejltagelser som i D.u.m.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Jeg er helt enig, Jette! Debatten kører meget på manglende uddannelse. Men som jeg ser det, er der en kæmpe ulempe ved at få børn tidligt – nemlig at forholdet til far ofte ikke er så stabilt. Og ja der er også par på 30 år med et langt samliv, der går fra hinanden. Men mange af dem, der får børn som 30 årig (inkl. mig selv) har ikke den samme kæreste nu, som da de var 22. Vi kan også se på kanal 4’s unge mødre. Hvor stor en andel af dem, er stadig sammen med far?
   Jeg siger ikke det ene er mere rigtigt end det andet – det er 100% en individuel vurdering!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • annadue

   Dem fra de unge mødre er jo også heeeeelt væk mange af dem, tænk at man gider vise hvor dårligt stillet man er og hvor dårlig man er til at passe sit egne barn. Puha, hvor er de bare …… Ikke dem alle, men mange af dem. Men de ødelægger det for alle andre unge mødre som faktisk gør et skide godt stykke arbejde!
   – Det jeg mener med indlægget er bare at det er en skam at folk får børn så sent, ikke fordi der er noget galt i det, men det er en skam på grund af dannelse. Men når man kommer op over de 40 synes jeg det er på tide at man stopper, jeg ved selv hvor ked af det jeg var da jeg var barn at min far var så meget ældre end de andres fædre! 🙂
   – Men folk burde bare få børn tidligere, selvfølgelig skal man være klar til det, have en kæreste og have en stabil økonomi.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rebekka

  Jeg synes du i bund og grund har ret. Da jeg ønsker selv at få mine børn inden jeg fylder 25 år. Dog vil jeg sige at min mor og far fik mig, da de var 27 og 28 år. Jeg har altid følt jeg har haft unge forældre. Godt indlæg, ligger op til en god debat.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annadue

   27 28 er ikke for gammelt, men det synes jeg over de 40 er.. Men det er en skam at det bliver senere og senere… 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • caia

  Hej Anna
  Jeg elsker at høre om dit liv og din familie her inde på bloggen. Er stor fan og læser med hver gang der kommer noget nyt op:-)
  Jeg syntes det er dejligt at du har tid og overskud til at lægge ting op på din blog. Og at du i det hele taget vil dele en del af dit liv med os. Håber alt går godt for jer alle tre♥ kh caia

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Ung mor er beder en gammel mor ? synes jeg. Men hey min kusine har lig fået sit 3 barn. en ja er helt enig i det du siger <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Det må være folks egen sag. Ser ikke skævt til en person, der har fået barn som 40-årig – personen har sikkert sine grunde.
  Hvad jeg til gengæld ikke kan klare, er de folk, som planlægger hele deres liv og skal realisere sig selv, inden de kan “rumme” et barn, som om deres liv stopper, når de får børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kit

  Jeg har altid gerne ville være en ung mor, men skæbnen vil det åbenbart anderledes.
  Vi har prøvet i 2,5 år og jeg er ved at kaste håndklædet i ringen.
  Det virker som om alle anre bare skal tænke på at blive gravide og bum så er de det. (Ja, altså sådan føles det ihvertfald når man ikke selv kan finde ud af det). Jeg er nu 26 og har altid tænkt at jeg var færdig med at få de børn jeg skulle før jeg blev 30. Men hvis det fortsætter som det gør, skal jeg vidst være heldig bare for at få et. Jeg mistede ønskebarnet den 21/12 sidste år, så jeg ved jeg kan blive gravid. Det tager åbenbart bare længere tid for mig end for mange andre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annadue

   åh det er jeg ked af at høre!! 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • annadue

   jeg krydser fingre og håber snart at det sker for jer. God vind herfra!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kiki

  jeg blev gravid som 28årige og fødte 23 dage efterset var blevet 29 det er for mig ikk sent fordi jeg har kæmpet mange år med at blive gravid.

  Men grunden til den med sen alder er jo netop fordi folk vælger karriere og så lige inden det er alt for sent kommer børnene, nogle skulle måske ikk have fået dem fordi de forbliver karriere mennesker og glemmer børnene, men det er en anden sag,

  Jeg ville have ønsket børn i en tidligere alder men nu ser neg mig ikk som en gammel dame men glad og frisk mor der har tid til mine børn 🙂

  Men ja der er dem som vælger karrieren og så er der mange som ikk kan blive gravide og kæmper mange gange flere år inden der kommer nogen og så bliver man ældre 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mitzi

  Jeg stemmer for man er først gangs fødende når det passer ind i livet om du er 25 eller 45 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan gik julefrokosten!