6 hurtige om Villian

Sådan tager du sutten fra dit barn..

IMG_5273Villian eeeeelsker sine sutter, han kan nærmest ikke få nok af dem. På vej til og fra vuggestuen skal han altid have en sut i munden og en i hånden – ellers sidder han og surmuler…
Når vi kommer hjem, så leger vi, eller også slapper vi af til en tegnefilm, og der har han som sådan ikke brug for sutten (heldigvis), men når han begynder at blive træt, så SKAL han have sine “dutter”, og det er helt okay.  Når han skal puttes, så skal han have mindst 3 sutter med op i sengen, jo flere – jo bedre.

Men så er spørgsmålet: Hvornår skal de stoppe med at bruge sut?
Når Villian begynder at blive de 3 år, så vil jeg prøve at få ham væk fra sutterne, hvis det går fint, så er det jo dejligt, men hvis ikke – så har jeg nogle idéer og metoder som måske vil virke. Grunden til at jeg “allerede” vil starte der, er fordi jeg synes det ser dumt ud når de render rundt med en sut i munden konstance i den alder, og fordi at jeg ved at efter de 4 kan det påvirke tænderne, men det skal jeg ikke gøre mig klog på! Kan jo være jeg ændre mening, men det tror jeg nu ikke, dog skal det gøres på et tidspunkt hvor man har overskud, for tænker at det for nogle børn godt kan være hårdt.

3 METODER SOM JEG KUNNE FINDE PÅ AT BRUGE:

1. Min mor tog min tvillingebror og jeg ned til havnen med alle vores sutter, hver og en. Vi var indstillet på, at nu skulle de væk, for de små babyfisk havde brug for vores sutter! (Det havde min mutti bildt os ind, så vi fik ondt af de små fisk). Så vi tog som sagt ned til havnen, og sagde farvel til sutterne uden problemer, for vi var jo ikke baby’er mere, så de små babyfisk havde mere brug for dem end os. Jeg husker det tydeligt, og det var en rigtig dejlig dag! Det hjalp på os, lige fra den dag stoppede vi med at bruge sut og spurgte ikke til dem igen. Der var vi omkring 3,5.

2. En anden metode kunne være at finde et suttetræ, og bruge lidt alla samme metode som ovenover, altså fortælle at de små fugleunger… or something.. Fuglene har mere brug for sutterne end barnet, og så gøre det til en god og hyggelig stund, ligesom min mor gjorde ved os, for som sagt husker jeg den tydeligt!

3. Hvis metoderne ovenover ikke hjælper, så vil jeg trappe ned, stille og roligt – og til sidst kan det være at barnet på en måde “glemmer” sutten. Måske man kunne give sutten en fast plads, så ved barnet altid hvor den er, og det giver tryghed – også selvom barnet ikke selv bruger den.

Nu er jeg selvfølgelig nysgerrig, hvordan har i tænkt jeg at vende jeres barn af med sutten, eller hvad har i gjort? 

IMG_5265
Unavngivet

35 kommentarer

 • Monica

  Hej Anna.
  Jeg har en datter på samme alder som Villian, der også elsker sine sutter! Men da jeg synes det kan ses på hendes tænder, og også bare synes det var blevet en dårlig vane for hende hele tiden, at ville have den, har vi (hendes far og jeg) lavede nogle regler for brugen af sut allerede nu. Hun får den kun hvis hun er ked af det, f.eks. har slået sig, er meget træt og pylret og når hun skal sove. Der er selvfølgelig undtagelser som hvis hun er syg, eller de dage hvor overskud bare lidt er en by i Rusland 😉. Men ellers har vi håndholdt de “regler” og de første par dage blev hun godt sur, når hun spurgte efter sutten og vi sagde nej. Men nu går det bare så godt, og det er skønt! Med hensyn til at tage sutten helt, tænker jeg også omkring 3-3,5 års alderen og nok også på en lidt kreativ måde, da hun jo forstår det bedre der 😊.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • annadue

   Hej Monica!
   Ja man kan nemlig allerede se det på deres tænder nu, men heldigvis retter de sig ind på et tidspunkt.
   – Villian bliver ikke som sådan sur, heldigvis! Kun på vej hjem fra vuggestue hvis han ikke får dem der.
   Men dejligt at jeres datter er ved at vende sig til det, det er godt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine Hansen

  Hej Anna,
  Min fætter var til 3 års tjek ved tandlægen, som tog en snak med ham om, at han jo var en stor dreng nu, som ikke havde behov for det. Nu var det kun hans lillebror, som havde behov for, at bruge sut, da han stadig var baby.
  Han tog det SÅ pænt og stoppede fra den ene dag til den anden. Vi fik lavet nye nat-ritualer, som bestod i at han kunne få læst en bog (små bøger) istedet.
  Han fik desuden fortalt, at alle sutter blev sendt op til julemanden, så da vi en måneds tid senere besøgte “julemanden” på julemarked, spurgte han julemanden om hans sutter havde det godt. Ellers har han ikke snakket/savner dem.
  Han var desuden forelsket i den unge tandlæge kvinde, så måske det var derfor det var så nemt for hende, at få han til at lytte 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Min datter er stoppet med sutten for 3 dage siden. Hun er januar 14 barn. Hun fik svamp i munden og kunne derfor ikke have sutten, det gjorde for ondt. Så skyndte mig at pakke dem væk. Hun har spurgt efter dem et par gange, men siger bare det jo gør ondt, og at hun ikke behøver dem mere, for hun er en stor pige nu. Men ja det kræver jo så en omgang svamp i munden og det ønsker jeg skisme ikke for nogle børn😁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Jamen min datter bliver 3 den 12/7. Og for ca 7 måneder siden synes jeg at det kunne ses på tænderne at hub brugte sut. ( også selvom hun kun brugte dem når hun sov) hun havde leget en dag på sit værelse og havde Gemt sin sut. Og da hun skulle i seng kunne vi ikke finde den . ( vi havde med vijle kun en sut). Så sagde jeg bare til hende at jeg havde givet den til en baby der var ked af det. Hun spurgte efter den i ca 1 uge. Og sagde bare at den havde den lille baby jo fået.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Mine forældre fortalte mig at min daglejemors barnebarn, Fie, som er yngre end jeg, manglede sutter og om jeg ikke ville give dem til hende, eller noget a la det, så vi gav hende dem alle bort set fra en hvis nu jeg ville få brug for den om aftnen men den ene gang jeg kom og spurgte efter en sut og de sagde dem havde jeg jo givet til Fie så sagde jeg bare når ja også var det lige som okay. Så jeg vil prøve noget lige som det😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg har selv det gammel da jeg skulle smide sutten (5 år) men jeg startede først da jeg blev 3. Vi gjorde det at hvis jeg smed alle min sutter ud fik jeg en beløning, for hver sut jeg smed ud fik jeg 20 kr. til sparegrisen. Men det med at hænge det på et suttetræ har jeg også gjort, og det var en rigtig god måde at komme af med dem, for så vidste man hvor de var og man kunne gå forbi og se dem, når man skulle ned på legepladsen, det var et hit for mig, så det er helt sikkert et forsøg hver 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Min ældste er et par mdr ældre end villian. Her har det været sådan den sidste måneds tid at han kun må få sutter når han skal sove. En i munden og en til hver hånd 🙈 det var en kold tyrker vi tog for han var alt for afhængig af sine sutter. Nu spørger han ikke efter dem mere for han ved godt han kun skal have dem når han skal sove og han afleverer dem selv så snart han står op 👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amanda

  Da min niece brugte sut var det kun når hun skulle sove, var syg eller ked af det. Hun var ca. 3 da hun ikke brugte sin sut mere, og den måde de brugte var at de puttede sutterne i postkassen til julemanden så de små nisser kunne få hendes sutter og så ville han ligge en gave til hende og det var så et årskort til Aalborg Zoo

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Hej Anna 🙂
  Jeg har 2 piger , den store er godt nok snart 7 nu, men den dag hun stoppe med at bruge sut, smed hun den selv i skraldespanden, jeg havde hverken sagt eller gjort noget , og hun var også meget afhængig af sine sutter og ligesom villian skulle der gerne så mange som muligt med i sengen ved puttetid , men en dag kig hun selv ud og smed den i skraldespanden og hverken spurgte efter den eller savnede den siden hehe 🙂 meeeen , min anden pige på 3 år, har 3 sutter og den ene ligger i klapvognen, den anden i stuen og den sidste i sengen , hun bruger dem kun når hun er rigtig træt eller virkelig ked af det , altså hvis hun slår sig så vælger jeg feks ikke at sige ” skal du ha din sutter? ” , Men nu er hun også en hårdført pige så hun kommer sig hurtigt når hun slår sig feks , når hun er træt er den værre, så skal hun ha en sut, men vi har lavet den regl at hvis sutten ikke er på sin plads , (stuen, klapvognen, sengen) så det bare ærgerligt , og når man er i stuen så er det den sut der bliver brugt der , selvom hun ved at der ligger en i sengen så skal hun ikke hente den bare fordi hun ikke kan finde “stue’sutten” og det samme når hun skal i seng , hvis den ikke er til at finde i sengen (værelset) så det bare ærgerligt .. det har virket ret godt for min pige at hun ikke har alle de sutter at vælge mellem og at hun ved at hvis den ik er der, jamen så det øvbøv 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Send dem til julemanden 30 november. Babynisserne har brug for dem mens deres nisseforældre har travlt med pakker til alle de store børn (læs dem der ikke bruger sut). Så sørger du for at der er små pakker til ham i december som tak for sutter. 1-5 dage tager suttesavnet. Så det er til at overkomme 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Sødeste Anna

  Ved min Store dreng var det suttetræet der var en succes!
  Men ved min mindstemanden duede suttetræet ikke, vi valgte så at han skulle aflevere sine sutter til tandlægen, så stille og roligt trappede vi ud med brug af sut inden det næste tandlægebesøg! Vi snakkede om hvor stor en dreng han nu var blevet,og at det nu var på tide at sige farvel til sutterne! Han afleverede pænt sutterne i glasset hos tandlægen og fik dem så byttet til en bamse som han så fik af tandlægen, han har sovet med den bamse lige siden😊

  Kh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  I vores familie bruger vi enten suttetræet, eller hvis det passer med at det er omkring julen, så leger min far julemand og så skal de aflevere deres sutter til ham og så får de til gengæld en gave. Det har altid virket 😋!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Juel

  Da min datter var 2 1/2 ca ville vi gerne have hun blev “suttefri”, da lillebror kom til verden når hun blev 2,9år vi sagde til hende at sutten skulle i opvaskemaskinen og vaskes, så hun kunne ikke få den når hun skulle sove til middag, det var hun indforstået med og da hun så skulle i seng om aftenen sagde vi, at da hun ingen sut havde haft til middag behøvede hun den heller ikke om natten. Det gik overraskende godt og vupti så var hun suttefri. Havde overhovedet ik regnet med det ville gå så nemt. Nu bliver lillebror 2år på lørdag og vi er så småt begyndt at sige han kun må ha sutten når han skal sove. Og håber på at han kan undvære sutten om et halvt års tid. Held og lykke når det skal være aktuelt hos jer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  Hej Anna.
  Da vores søn var ca 3 mdr fra at fylde 3 år, aftalte vi at han måtte af med sutter fordi at hans tænder begyndte at vise tegn- som at han fortænder begyndte at stritte . Så vi talte med ham at han var en stor dreng og at store drenge ikke bruger sut. Så vi synes at han skulle sende hans sut til julemanden også kunne William vælge sig en ting fra toys R us. Så vi valgte en ting og tog hjem og puttede sutterne i en kuvert som mor sendte. Og der gik 14 dage, hvor han savnede sine sutter når han var ked og skulle sove men derefter var de glemt. Det er vigtigt at holde fast i sin beslutning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikoline

  Mine forældre sagde : hvis du smider sutterne får du en tur til Legoland (var 1,5 år) men da vi så kom til Legoland spurgte jeg til den om aftenen. Blev ved med at få nej den aften og spurgte ikke til den efter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • line

  Vi har netop lige stået i det der farvel-sutte dilemma.. Men da vi så havde tandlæge tid og hun hurtigt kunne konkludere et stort sutte bid.. Og forklarede min søn at tænderne ikke kunne lide sutterne mere og siden har de ikke været i brug! Hun sagde i øvrigt at hvis vi ikke stoppede inde for et par måneder, vil hans næste kommende tænder komme skævt ned og ikke ku nå at rettes!! Så godt med sutte-regler.. Min søns sutte bid er næsten væk, og vi har kontrol tid her om 6 mdr, for at tjekke op!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cille

  Hej Anna
  Tænkte på om du ikke kunne lave nogle opslag med paradise sådan hvordan Pandoras æske foregik, når i skulle mødes med Rikke og der skulle tages forskellige beslutninger 🙂

  Og lav gerne flere videoer på snaps med Villian han er virkelig noget af det sødeste! Man får altid et smil på læben af den lille charmetrold!😍😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Claudia

  Jeg kan huske dengang jeg var lille og skulle stoppe med at bruge sut. Der tog mine forældre mig og min storebror med i et storcenter hvor de havde et “suttetræ” (juletræ fyldt med sutter fra andre børn), så vi kunne give vores gamle sutter til julemandens nisser. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg har to piger. Min store datter da hun stoppede med sut gjorde vi ved hun ik havde den om dagen og gemte den så hun ik kunne se den og ik blev mindede om den og efter lidt tid var hun frisk på at undvære den om natten også. Det tog selvfølgelig noget tid med at falde i søvn de første dage. Min yngste på 1 år 9 mdr ligger vi den også væk og får den efter behov. Vi lærte hende tidlig at man tager sutten ud af munden når man snakker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Vi har som sådan ikke problemer med S og hendes brug af sut, men hvis vi er ude og gå eller køre/hjemme ved nogen, så forklare vi altid, at sutten er derhjemme og hun får den når vi kommer hjem ☺️ Det plejer, at virke med hende ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michella

  Hej Anna.
  Du kan også finde “julemandens” adresse. Sende sutterne derind også sender de en gave retur. Det ihvertfald planen med min søn når han når dertil😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Niko

  Hej. Allerede da min søn var 2 år sagde tandlægen at nu var på tiden at han skulle af med sutterne fordi det ses så tideligt.
  Efter lidt tid, så smed ham den bare fra den ene tid til den anden, fordi de have tabt hans sutte væk i vuggestuen, og der sagde han selv at han ikke behøvede den, at det kun var baby som brugte sut, og han har ikke brugt sut lige siden, og afleverede dem selv til julemanden der efter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej Anna. Mine sutter blev taget fra mig som 2-årig, men der blev jeg alt for ulykkelig, og fik dem igen. Som 4-årig blev de så taget fra mig, hvilket var helt okay fra min side. Det resulterede så i at jeg som teenager måtte have bøjle i 2 år, da det lignede mine tænder var smidt ind fra alle sider. De er dog rigtig flotte nu. Min bror til gengæld har aldrig været suttetypen og voksede op med det perfekte colgate-smil! Så pas på med af vente for længe omkring sutterne 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Da min lillebror var knap 3, bad min mor ham om at tage sine sutsko på, det nægtede han. Så sagde hun at hvis ikke han gjorde det, ville hun smide ALLE hans sutter i skraldespanden. Så gik han ud i køkkenskabet, tog sin bøtte med sutter og tømte den i skraldespanden, så slap han jo for at tage sutsko på. Samme aften spurgte han efter sine sutter og min mor fortalte ham, at dem havde han jo smidt ud. Så sagde han: “nå ja” og spurgte aldrig til dem igen.
  Min mor havde selvfølgelig taget dem op af skraldespanden, just in case, men han fik aldrig brug for dem.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Min lillebror var meget underlig da han var mindre (i forhold til sutterne altså😂)

  Da han var omkring de 2 stoppede sutterne bare med at interessere ham. Men så da han blev 3 ville han have dem igen. Det fik han så. Han havde dem vidst indtil omkring 3,5 næsten 4. Så kom de på suttetræet oppe i børnehaven, for der hang hans venners sutter og så kunne han finde sin hver gang han skulle i børnehave. Det gjorde ham stolt😄👌🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cille

  Min mor bandt min sut fast til sengen, og så blev jeg jo hurtig træt af at stå ved siden af sengen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malou

  Min lillebror var meget fascineret af maskiner og køretøjer, så vi gav dem til skraldemanden og så kørte vi i en legetøjsbutik og måtte selv vælge en bamse, som han så kunne sove med og bruge lidt som erstatning

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min mor gjorde det at vi at vi sammen gik op og satte nogle af mine sutter på et suttetræ. Mine ynglings sutter blev sendt i en pakk op til “julemanden” Nogle dage senere fandt jeg så en lille pakke med en dvd, som “julemanden” havde sendt mig som tak for sutterne. Jeg kan huske at jeg blev vildt glad, og har fået fortalt, at jeg derefter ikke spurgte mere til mine sutter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ella

  Klip hul i nogle af sutterne, så er de mindre attraktive. Måske det virker bedre for mindre børn dont know 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emily

  Jeg håber ikke du har tænkt dig at bruge havne metoden – det er altså noget miljø svineri. Havnen er allerede beskidt og fyldt med affald. Suttetræerne bliver tømt og smidt ud engang i mellem af kommunen, så det er ikke at smide skrald i naturen. Uanset hvad håber jeg det går godt😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stephanie

  Mine søskende og jeg fik af vide af vores mor at vi skulle sende vores sutter til mummytroldende for så gav de dem til babyer som ikke havde nogen. Så det gjorde vi og en dag stod der en kæmpe gave udenfor med et brev som tak for sutterne.. Det var glædes dag! 😍
  Min søster gik stille og rolig ned på sutter med hendes datter, og da der ikke var andet end to tilbage lod hun som om hun havde glemt dem i Legoland så var der jo ikke noget at gøre 😝

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  i vores familie er det er tradition at julemaden skal have sutterne. Så omkring jul køre vi ned dit post huset med en kuvert og sender den til Julemanden. Når man så kommer hjem er der en lille ting fra Julemanden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • 2007 BMW X3 3.0si 2007 BMW X3 3.0si SUV Platinum Bronze Metallic 6-Speed Manual Cold Weather Package, Heated Front Seats, Heated Rear Seats, Heated Steering Wheel, Privacy Glass, Universal Garage Door Opener at eauotXchange, LLC – Colorado Springs, CO 80907.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

6 hurtige om Villian