FRISK PASTA MED LAKS OG SPINAT!

Vegansk date med Søren Bregendal

14459794_1183115595095474_226003385_n

 

Hey sweeties.. Jeg er ked af at jeg har været stille på bloggen i de sidste 4 dage, men jeg har været i København, og jeg har faktisk slet ikke været ved en computer, og har nærmest heller ikke siddet med min telefon, for der skete simpelthen så meget. Det har været en vild, sjov og super hyggelig weekend, hvor jeg har fået set en masse herlige mennesker.

I fredags var jeg sammen med Søren, som nogle af jer nok kender fra fjernsynet, han er skuepiller og sanger. Jeg var sammen med Søren for en måneds tid siden, hvor han kom ind på det at være Veganer, da det jo er en kæmpe del af ham. Jeg blev ret nysgerrig, og faktisk også inspireret, så han “inviterede” mig ud, for han synes helt sikkert at jeg skulle prøve det. I sidder nok derude og bliver lidt nysgerrige, altså om hvordan jeg har lært Søren at kende.

Vi kender hinanden gennem en fælles bekendt. Vi har det sjovt sammen og falder godt i spænd. Han er en super sød og dejlig fyr, ham kan man kan man kun holde af. Og til de nysgerrige. Så er vi kun venner, bare lige for at slå det fast.

Jeg har altid været sådan… Salat er for kaniner, men det er nok også fordi, at når jeg har fået serveret en form for salat, så har det været tørt og kedeligt. Det har været Iceberg salat, med agurker, tomat og peberfrugt, eller noget i den dur! Boring…. Kedeligere bliver det altså ikke… Så jeg var meget spændt på at skulle spise vegansk, hvor der intet kød var på tallerkenen. Jeg må indrømme, at jeg faktisk blev positivt overrasket, det var virkelig lækkert. Jeg fik serveret en pizza, og den smagte fantastisk, og jeg manglede ikke kød, faktisk så savnede jeg det slet ikke. Søren sad med en salat, som han selvfølgelig også synes at jeg skulle smage, og den var på ingen måde tør, det var virkelig også godt. Vi spiste inde på Østerbro, på en vegansk restaurant som hedder SOULS. Maden er god og servicen er helt i top! TRY IT….

Da jeg som sagt blev positivt overrasket, synes jeg at det fortjente et indlæg –  og den var Søren med på, da han gerne vil sprede budskabet, så jeg fik stillet ham nogle spørgsmål, som han så har svaret på nedenunder.

Hvorfor valgte du at blive veganer?
Der er flere grunde. Jeg har siden barnsben lidt af astma og allergi. Da jeg var i starten af 20’erne kunne lægerne ikke længere måle de samme udslag i mit blod, men mine symptomer var de samme. De mente jeg var stresset og det var årsagen til allergien, men jeg var ikke stresset og vidste derfor at det ikke var en tilstrækkelig diagnose. Jeg tog derfor kontakt til en Ayurvedisk læge (Ayurveda er et et 5000 år gammelt holistisk sundhedssystem fra Indien), samt et Allergolog som benyttede sofistikerede tests fra USA. Begge nåede frem til det samme resultat uafhængigt af hinanden. Nemlig at det var i min kost årsagen til min allergi og astma skulle findes. De pegede blandt andet på en række animalske fødevarer som de anbefalede jeg lod være med at spise. Den besked faldt sammen med at jeg i længere tid havde interesseret mig meget for de mange etiske aspekter der er forbundet med vores fødevare forbrug. Dyrevelfærd, miljø, klima, sundhed er alle sammen felter der influeres af vores måde at spise på. Helt grundlæggende finder jeg det problematisk at vi lader dyr og natur lide, for at vi kan nyde. Det harmonerer ikke for mig. Vidste du f.eks. at:

– Der skal 2.500 liter vand til for at producere et halvt kg oksekød. Det svarer til at hver gang du spiser en burger, forbruger lige så meget vand som ved 3-4 ugers brusebade.
– Animalsk landbrug er ansvarlig for 18 procent af al drivhusgas, mere end den samlede udledning fra al transport.
2700 milliarder dyr trækkes hvert år op fra havet. Det er sandsynligt at vi vil opleve fiskeløse oceaner fra 2048.

– Animalsk landbrug er ansvarlig for op til 91 % af Amazon junglens ødelæggelse.

– 82 % af sultende børn lever i lande, hvor fødevarer bliver fodret til dyr, og dyrene bliver spist af vestlige lande.

Jeg oplevede derfor at der var rigtig mange gode grunde til at lave et grundlæggende skift i min livsstil. Det betød at jeg fravalgte en række fødevare og blev det man kalder pesco-vegetar. Jeg spiste altså stadig fisk. Med tiden blev fisken også fravalgt og jeg blev derfor det man kalder vegetar hvor man stadig spiser mælkeprodukter og æg. I takt med at jeg ændrede min kost til i højere og højere grad at være plantebaseret, mærkede jeg hvordan mit helbred blev bedre og bedre. Efter halvanden til to år havde jeg slet ingen allergi eller astma symptomer tilbage og jeg kunne droppe al medicinen. Helt fantastisk positiv og inspirerende proces, ikke alene fordi jeg blev rask, men i særdeleshed også fordi den plantebaserede kost drager omsorg for både dyr og klode og sikrer større harmoni mellem os mennesker og naturen som sådan. Det giver sku’ mening synes jeg. I dag er jeg så veganer og har været det i snart fire år. Som veganer spiser man slet ikke nogen animalske fødevareprodukter. Heller ikke mælkeprodukter eller æg. Kun plantebaseret kost.

Hvilke udfordringer møder du som veganer?
I min hverdag møder jeg ikke nogen udfordringer. Det er nemt at købe ind til vegansk kost i supermarkederne. Der kommer flere og flere spændende veganske produkter på hylderne, så det bliver sjovere og sjovere at leve plantebaseret. Når jeg skal ud og spise, frokost eller aftensmad f.eks., så er København en relativt nem by at være veganer i. Der findes rigtig gode vegnske cafeer og restauranter. Bevæger jeg mig undenfor København bliver udvalget dog meget mindre og det kan nogen gange godt være lidt frustrerende at man ikke kan finde ordentlig mad, hvis ikke du selv har lavet noget til at tage med på farten. Men det besvær det kan give, opvejes tifold af den glæde det generelt er at spise vegansk ift. sundhed, smagsoplevelser, dyrevelfærd og måden vi tager hensyn til klodens ve og vel.

Hvorfor er det vigtigt for dig at sprede budskabet?
Jeg tror ikke på at folk vil belæres om hvad de skal spise. Til gengæld tror jeg at de fleste gerne vil inspireres til at tænke nyt og anderledes. Derfor griber jeg gerne chancen for at dele min historie, for måske er der nogen af dine læsere der derigennem bliver inspirerede til at forsøge sig med en plantebaseret kost. Måske bare et par gange om ugen til at starte med. Og det synes jeg vil være en smuk ting. Alt har sin begyndelse og det er de færreste der går direkte fra at være kødspiser til at være fullblown veganer. Så man må tage nogle små skridt af gangen og langsomt vende sig til det nye landskab og de muligheder det indeholder. Det er iøvrigt ofte en positiv ting hvis man kan dele rejsen med en god ven, kæresten eller familien. Hvis man er flere om at prøve sig frem med den plantebaserede kost bliver det hurtigt en sjovere og mere kreativ rejse. Til alle jer læsere der gerne vil undersøge den plantebaserede kost nærmere, så kan jeg anbefale jer at finde opskrifter hos to helt igennem skønne kvinder. Nemlig Johanne Moesgaard på http://www.englerod.dk/ og Kirsten Skaarup på http://kirstenskaarup.dk/. I kan også finde masser af god viden og indsigt, bl.a. om ernæringsdelen ved plantebaseret kost, på www.vegetarforening.dk. Mange tror at man skal spise en masse kosttilskud for at overleve som veganer eller vegetar. Det passer ikke. Du kan få alt det du behøver af proteiner, vitaminer og mineraler gennem en varieret plantebaseret kost. Eneste man generelt skal huske at få som tilskud er B12. Faktisk forholder det sig sådan at både vegetarer og veganere gennemsnitligt lever flere år længere end andre og – måske vigtigere – har flere raske år i deres liv. Det er altså et ren kinderæg liv at leve plantebaseret, fyldt med gode overraskelser. Og så et sidste tip…har du Netflix, så gør dig selv den tjeneste at se filmen Cowspiracy. En af de vigtigste dokumentarer der finds derude. Iøvrigt produceret af selveste Leonardo Dicaprio.

14458942_1183115615095472_1853983130_n 14483661_1183115628428804_1511564832_n

 

Unavngivet

6 kommentarer

 • Nina

  Ej hvor fedt! Har selv været veganer siden april, og det er den bedste beslutning jeg nogensinde har taget 🙂 Det er super cool, at du er åben over for nye ting.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Fedt indlæg – har selv været vegetar i 9 år og arbejder på at komme hen imod at blive veganer.. 😊 dejligt at høre at sådan en som Søren som er respekteret sanger og skuespiller slår et slag for dyrevelfærd og miljøet👍🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • <3 <3 <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Gud, hvor pudsigt. Der så jeg ham med en anden pige for en måneds tid siden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Unknown

  Vildt inspirerende! Må prøve med en veninde ud og prøve denne restaurant👍🏻 Nice med er bekendtskab så godt som du lyder til at have med Søren ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så fint!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FRISK PASTA MED LAKS OG SPINAT!